Monday, December 10, 2007

Procrastination



Αγαπητό μου κοινό, συγνώμη για την πολυήμερη απουσία, αλλά μια οι υποχρεώσεις μου ως wanna be Dr. και μια όλες οι άλλες ασχολίες (=βλακείες) που πρέπει να κάνω παράλληλα με αυτό με κράτησαν λίαν απασχολημένο, κοινώς χρειάζομαι διακοπές.... (αν και δεν τις βλέπω να κρατάνε και πολύ εδώ που τα λέμε)

Νομίζω ότι ήμουν από τους λίγους (;) που ήξεραν λίγο πολύ τι εστί διδακτορικό πριν να ξεκινήσω και σε αυτό με βοήθησε η εμπειρία του προηγούμενου χρόνου. Όντας στο τελευταίο έτος των σπουδών μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω σε ένα από τα καλά εργαστήρια στην Ελλάδα που παράγει σεβαστή έρευνα σε διεθνές επίπεδο. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα πήρα μια πρώτη γεύση του πως είναι η έρευνα, δηλαδή η διαδικασία του να ψάχνεις κάτι το οποίο πρακτικά κάνει περίπου άλλους 10 σαν εσένα στον κόσμο αυτό να πονοκεφαλιάζουν αλλά δεν ενδιαφέρει απολύτως κανέναν άλλον από τα υπόλοιπα 6 δις.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία... Οι λόγοι που δεν συνέχισα δεν είναι τόσο απλοί για να εξηγηθούν εδώ...

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσα να παραθέσω για να δικαιολογήσω γουστάρω που κάνω αυτό που κάνω. Ο σημαντικότερος από όλους είναι όμως το ότι προσπαθώ να βρω κάτι το οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει, να το θεμελιώσω επιστημονικά ορθά και να καταφέρω να πείσω όσους ασχολούνται με αυτό ότι αυτό που υποστηρίζω είναι έγκυρο. Χωρίς να μου ζητάει κανένας ούτε εργασίες, ούτε εξετάσεις, ούτε άλλα πράγματα που αποστειρώνουν τη γνώση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια βέλτιστη μέθοδος διδασκαλίας, ίσως μόνο αυτή που υπαγορεύεται από την ισχυρή θέληση αυτού που θέλει να μάθει και τη μικρή βοήθεια που μπορεί να προσφέρει αυτός που την έχει πλησιάσει λίγο περισσότερο. Αλίμονο αν οι δάσκαλοι ήταν τέλειοι, θα ήμασταν όλοι ίδιοι... Και αυτό σημαίνει ότι σταματά να παράγεται γνώση. Η καύλα για αυτό που θέλεις να κάνεις είναι πάντα το κίνητρο. (Συγνώμη για τη φράση δεν βρήκα άλλη που να περιγράφει καλύτερα αυτό που θέλω να πω, η ερωτική ηδονή είναι άλλωστε ισχυρότερη από την πλειοψηφία των συναισθημάτων).

Γιατί τα λέω όλα αυτά θα ρωτούσε εύλογα κανείς. Έχω μια αίσθηση ότι ο κόσμος αλλάζει προς κάτι το οποίο μοιάζει με μεγάλο αδερφό. Δεν χρειάζεσαι καμία γνώση παρά μόνο σερβιρισμένη πληροφορία. Μόνο έτσι θα βγάλει παραπάνω φράγκα το αφεντικό. Και εσύ που θες να γίνεις σαν και αυτόν κάθεσαι από κάτω με το στόμα ανοιχτό περιμένοντας να πέσει κανένα ψίχουλο. Αλλά χοντραίνεις κάθε μέρα και πιο πολύ και δυσκολεύεσαι πλέον να χορτάσεις. Το τέλος είναι προφανές...

Για να ελαφρύνω την κατάσταση όπως συνηθίζεται στο τέλος, δίνω ένα λινκ από το οποίο και το παραπάνω σκίτσο. Είναι πασίγνωστο στους απανταχού πιεϊστντίδες με εξαιρετικά καμμένη αίσθηση του χιούμορ. Ακολουθούν References...

11 comments:

Visiones said...

πολύ πολύ ωραίο πράγμα να παρατηρείς και να διαβάζεις έναν επιστήμονα να αναλύει κοινωνικά προβλήματα!! (no pun intended)

- sklir - said...

Δεν χρειάζεσαι καμία γνώση παρά μόνο σερβιρισμένη πληροφορία.

Πολύ ενδιαφέρον και ίσως τρομερά εύστοχο ή και "σωστό" !!!!!!!

:)

Θανάσης

Themis said...

Euxaristw gia to fast reply alla:

1)Den eimai episthmonas! Eimai wanna be 'episthmonas' kai genika einai sxetika duskolo na prosdioristei o oros opote as to afhsoume kalutera... (Oxi den einai krish metriofrosunhs...)

2)Perimenw kai alles apanthseis kai opoiesdhpote apopseis peri paideias kai ta sunafh...Isws na exw mia idiaiterh euaisthisia sto zhthma logw oikogeneias alla kai pali pisteuw oti einai ena apo ta zhthmata pou pote den dwsame idiaiterh baruthta ws xwra...

ps: Einai tragiko na grafeis toso megala comments sto blog s...

ellie_var said...

"peri paideias .. einai ena apo ta zhthmata pou pote den dwsame idiaiterh baruthta ws xwra..." Sigoura 8a mporousame na dwsoume polu perissoterh kai makari auto na allaksei, giati to systhma mpazei apo pantou..Alla xairomai pou h Ellada, en anti8esei me ta panepisthmia tou ekswterikou, kai kyriws ths Agglias, exei prospa8hsei na diathrhsei thn ennoia tou Panepisthmiou kai oxi ths biomhxanias..

- sklir - said...

Η Ελλάδα απλά δεν είχε ποτέ κατακτήσει την έννοια του πανεπιστημίου και αν την είχε κατακτήσει κάποτε, σίγουρα τα 5,5 χρόνια που είμαι στο ελληνικό πανεπιστήμιο την έχει χάσει για τα καλά. Λίγα μόνο καλά παραδείγματα επιστημονικής δουλειάς για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα της γενικής σαπίλας. Συνεπώς πως να κάνει εμπόριο και βιομηχανία κάτι το οποίο δεν έχει;

(ποΛΛΗ περισσότερη.....!)

Thanassis

- sklir - said...

kai pia einai h ennoia tou panepistimiou re saratzi gamo tin agglia sou? (elpizo na min kano pali mpourdelo ti sizitisi!) Den nomizo oti o stoxos einai na kaneis "emporio kai biomixania", den erxetai mesw aytis tis kateythinsis h "sosti" ereyna.. kai legontas sosti ennoo ereyna pou ofelei tin koinonia kai oxi tis etairies..
kai exo 1000 paradeigmata na sou doso gia to pos gamane tin ereyna aytes oi etairies

gia mena stin agglia h ennoia tou panepistimiou den iparxei kan...den eipa oti stin ellada einai mia xara ta pragmata alla toulaxiston iparxoun panepistimia kai oxi kerdoskopika idrimata!

Kai sorry pou pali sou klebo to identity!

Ionas

ellie_var said...

megalh suzhthsh paidia..ontws xalia ta pragmata sta ellhnika panepisthmia, alla toulaxiston den pairnoun lefta apo tis polemikes biomhxanies..Oute erxetai o stratos sto kulikeio, me ta tzip eksw etoima na upodextoun nea 8umata meta apo mia mini plush egkefalou..Fantazeste na sunebaine sto EMP??

- sklir - said...

Κατ αρχην το identity δεν είναι δικό μου και δεν το κλέβεις... θα έλεγα είναι περισσότερο δικό σου ή μάλλον περισσότερο δημόσιο, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.

Πάντως σίγουρα η μηδενική ή αλλιώς αρπακολατζίδικη έρευνα (ελληνικό πανεπιστήμιο) είναι σίγουρα χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη μορφή έρευνας. Επίσης, επειδή τυχαίνει να έχω μετάσχει αρκετά στην "έρευνα" του ελληνικού πανεπιστημίου και να μη μεταδίδω απλά αυτά που μου είπαν οι φίλοι μου, μπορώ να σου πω ότι αυτή η έρευνα είναι κατά 99,5% ψεύτικη. ΟΛΕΣ οι διατριβές στις οποίες έχει τύχει να βοηθήσω είναι πραγματικά για τον πούτσο, με νούμερα που τα βγάζουν μόνοι τους και αποτελέσματα που τα κάνουν όπως τους βολεύουν, βεβαίως επειδή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Αυτό βέβαια για τον Χαμπ δεν είναι επικίνδυνο... και εννοείται πως δε θα το θεωρεί επικίνδυνο αφού δε φαίνεται πουθενά και δεν το λέει κανείς, άρα δε μπορεί να το ξέρει κανείς...

Και ακριβώς επειδή ο στόχος δεν είναι να κάνεις εμπόριο και διαφήμιση, οι περισσότερες χώρες έχουν ασφυκτικούς ελέγχους (τουλάχιστον στην κλινική έρευνα που ξέρω εγώ), με πρώτη την Αγγλία. IRBs δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ούτε για αστείο. Εθνική χρηματοδότηση της έρευνας ΔΕΝ υπάρχει (όλη η ιατρική έρευνα χρηματοδοτείται από μαύρα λεφτά αντιπροσώπων φαρμακευτικών εταιρειών). Εθνικός προγραμματισμός της έρευνας ούτε για αστείο.... και όλα αυτά στην κακή Αγγλία και την ακόμα πιο κακή Αμερική είναι δεδομένα εδώ και δεκαετίες.

Και για να τελειώνω, ό,τι φάρμακο κυκλοφορεί για το ΑΙDS (π.χ.) έχει προκύψει από έρευνα χρηματοδοτούμενη ΜΟΝΟ από φαρμακευτικές.

Η αλήθεια νομίζω είναι κάπου στη μέση και σε αυτές τις οικονομίες που ζούμε χρειάζονται και οι 2 πλευρές. Δεν ξαναπαντάω γιατί έχω γίνει κουραστικός... Αυτά!

- sklir - said...

Malaka saratzi eisai iperbolikos, ta teleytaia xronia stin ellada exoune ftiaxtei poli ta pragmata.. kai oi dimosieyseis exoune ayksithei kai einai kai arketa kales..tora dimosieysi me noumera pou bgazeis monos sou de pisteyo oti mporei na ginei..kai na mporeseis na kaneis tha apokaliftheis meta apo ligo kairo.. h opos eipes de tha to mathei kaneis..are den einai dimosieysi!

Gia to AIDS tha sou lega ki ego..ontos oti farmako iparxei einai mono apo farmakeytikes..ayto pou den anafereis omos einai oti sigekrimenes farmakeytikes (proti kai kaliteri h GlaxoSmithKline) den dinoun xrimata gia ereyna pou tha therapeusei ton io (px embolio kata tou HIV) alla prosanatolizontai
stin ereyna gia antiretroika farmaka pou rixnei ta epipeda tou iou ston organismo alla de to
therapeuei pote teleios, etsi oste o asthenis na anagazetai na ta pernei gia oli tou ti zoi, opote ayksanetai to kerdos gia aytes tis koloetairies..

Allo tragiko paradeigma einai oti aytes oi etairies kanoune sequencing gonidiomata mikroorganismon kai den ta dimosieyoune pouthena!! Plirofories pou tha mporousane na boithisoune se para pollous tomeis den dimosieyontai, logw antagonismou

Einai poli oraios aytos o antagonismos telika, eidika opos leitourgei stin agglia :)

- sklir - said...

Καλύτερα να το συζητήσουμε από κοντά και όχι να πρήζουμε εδώ. Φιλάκιαααααααααααααααααααα

Themis said...

Αντε να γράψω και εγώ τίποτα μιας και η έρευνα δεν προχωράει σήμερα. Για να γίνει σωστή έρευνα χρειάζονται λεφτά. Σε βαθμό που να περισσεύουν. Είναι μεγάλη μιζέρια για έναν ερευνητή να θέλει να προχωρήσει περισσότερο από εκεί που έχει φτάσει αλλά να μην μπορεί. Πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Ωστόσο, τα λεφτά είναι αναγκαία συνθήκη για την έρευνα αλλά όχι και ικανή. Και μεγάλο μέρος της έρευνας όντως χρηματοδοτείται από το στρατό κάθε χώρας αλλά αυτό κυρίως ισχύει στην Αμερική (Όπου δείτε project DARPA σημαίνει πάρα πολλά λεφτά). Δεν έχω ιδέα περί φαρμακευτικών και τα σχετικά αλλά στο χώρο του engineering οι εταιρίες είναι σχετικά αδύναμες μπροστά στα πανεπιστήμια. Όσο για την Ελλάδα, στον ίδιο χώρο πάντα, η λογική του project σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται σε βάρος της έρευνας. Κρίμα γιατί έχουμε και πολύ καλά μυαλά...